Vall del Mediona-Riudebitlles

LA VALL

La riera del Mediona-Riudebitlles neix a la serra d’Ancosa, a la Llacuna. Rep el nom de Mediona fins al municipi de Sant Quintí, i de Riudebitlles a partir del terme de Sant Pere, fins que desemboca a l’Anoia. A les seves ribes s’ha combinat l’activitat agrícola –hortes i camps- amb la industrial. En un tram de 15 km s’apleguen un total de 29 molins paperers, avui la majoria inactius.

EL MUNICIPI

Sant Pere de Riudebitlles és un municipi de 2.300 habitants, de tradició industrial paperera des del segle XVIII, que compagina la indústria amb els serveis i l’activitat agrícola.
Disposa de biblioteca pública –al costat d’HD Riudebitlles–, zona esportiva municipal i piscina (estiu), gimnàs, bars, restaurants, botigues, perruqueries i estètica, taxi, consultori mèdic.

ELS MOLINS PAPERERS

Els molins paperers són, amb l’església, el casal dels marquesos de Llió i el Pont Nou, els edificis representatius de la vila. Foren construïts al llarg del segle XVIII, i la seva activitat es desenvolupà durant els segles XIX i XX. La producció de paper ha estat la base de l’economia del poble fins a l’actualitat.

ELS CELLERS

En un radi de 15 km a la rodona, es troben la majoria de cellers de l’Alt Penedès, dedicats a l’elaboracó de vins i caves, que es poden visitar.

Vinyes
Museu Molí Paperer de Capellades

ELS MUSEUS

En concordança amb l’activitat vinícola i paperera de la zona, hi ha el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, a Vilafranca del Penedès, i el Museu Molí Paperer de Capellades. En l’àmbit artístic, cal tenir en compte els museus Cau Ferrat i Maricel, a Sitges, i el Museu Pau Casals, al Vendrell.

A PEU

Sant Pere es troba al bell mig de la vall del Mediona-Riudebitlles. Des d’aquest enclavament es poden fer excursions a peu i amb bicicleta a les serres properes de Gramar, Puigcúgol i Clivelleres per l’antiga carrerada i d’altres camins i partides veïnals, així com visites a cellers i molins paperers.

AMB VEHICLE

El municipi està situat a la part oriental de l’Alt Penedès, a 15 km de Vilafranca i 10 km de Sant Sadurní. Per una banda, és a 35 km del mar (platges de Sitges i de Vilanova, al Garraf; de Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès), i per l’altra a 25 km d’Igualada i a 40 km de Montserrat.

BARCELONA

Com que és a 1 h de Barcelona, amb vehicle privat i amb transport públic, es poden fer visites d’un dia a la ciutat, i tornar al vespre a la tranquil·litat de la comarca.

I amb 3 h es pot ser al Pirineu i visitar les esglésies romàniques de la vall de Boí (250 km).

Enllaços d’interès

Cellers

Pardas www.cellerpardas.com
Mas Comtal www.mascomtal.com
Can Feixes www.canfeixes.com
Nadal www.nadal.com
Celler Can Vich cellercanvich
Jaume Giró i Giró www.cavagiro.com
Jean Leon www.jeanleon.com
Naveran www.naveran.com
Mas Rodó masrodo.com 
Parés Baltà
paresbalta.com

Museus

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum www.vinseum.cat
Museu Molí Paperer de Capellades mmp-capellades.net
Museu Pau Casals www.paucasals.org

Turisme

Enoturisme www.enoturismepenedes.cat
Sant Quintí de Mediona
www.santquintimediona.cat 
Sant Pere de Riudebitlles www.santperederiudebitlles.net
Sant Sadurní d’Anoia www.turismesantsadurni.com
Subirats www.turismesubirats.com
Torrelavit www.torrelavit.cat
Vall de Boí www.vallboi.cat
Vilafranca del Penedès www.turismevilafranca.com

Diseño Old Barrel